Když design podcení hygienu
Nedávno jsme narazili na stroj, u kterého měl zákazník problém s častými odstávkami kvůli sanitačním procesům.
-
Problém nebyl ve funkčnosti stroje, ale v konstrukci.
Ostré rohy, skryté plochy a složité kryty způsobovaly, že čištění trvalo hodiny. Riziko kontaminace přitom rostlo s každým cyklem.
Jak má vypadat hygienický design
Správný potravinářský stroj musí být navržen tak, aby splňoval nejen technické, ale i hygienické požadavky:
-
žádné štěrbiny ani nepřístupná místa,
-
hladké povrchy s možností odtoku kapalin,
-
snadno demontovatelné kryty pro pravidelnou sanitaci,
-
materiály certifikované pro styk s potravinami (FCM).
Legislativa v malíku
V SEMĚ máme legislativní požadavky na hygieničnost potravinářských strojů v malíku.
Konstrukci přizpůsobujeme tak, aby byla nejen funkční, ale i snadno udržovatelná a plně vyhovovala předpisům.
Díky tomu naši zákazníci šetří čas, snižují riziko odstávek a mohou se soustředit na to podstatné – výrobu.